Een hoortoestel kopen

Vroeg of laat moeten we er allemaal aan geloven, de achteruitgang van ons gehoor. Hoe ouder je wordt, des te minder je gaat horen. Waar dit bij de een drastisch verschil in gehoor oplevert, heeft de ander er minder last van. Heb jij al een tijdje last van gehoorverlies? In dat geval is het misschien een idee om na te denken over een hoortoestel. Het is natuurlijk wel fijn om wat tips te ontvangen over waar je allemaal aan moet denken bij het kopen van een hoortoestel. Lees daarom gauw verder. 

Vragenlijst

Voordat je besluit om een hoortoestel te kopen, is het verstandig om de HOORvragenlijst in te vullen. Dit is een hulpmiddel om te bepalen in wat voor situaties je de omgeving minder goed kunt horen. De vragenlijst dien je in te vullen voordat je naar de afspraak gaat met de audicien. Tijdens de afspraak ga je de ingevulde antwoorden na samen met de audicien. Op basis van de vragenlijst en een hoortest, zal bepaald worden wat voor gehoorschade je hebt. 

Verschillende hoortoestellen

Als je besluit om een hoortoestel te kopen, is het goed om te weten dat je kunt kiezen tussen verschillende type hoortoestellen. Er zijn drie hoofdcategorieën namelijk open oor, compleet in de gehoorgang en achter het oor. De eerstgenoemde is vooral geschikt voor wanneer je slechts een kleine gehoorbeschadiging hebt. Mensen die voor het eerst een hoortoestel dragen, nemen vaak dit type. Wanneer je een hoortoestel hebt die zich volledig in de gehoorgang bevindt, loopt er een dunne draad voor het oor langs dat in verbinding staat met het gehoorapparaat. Dit model is meer geschikt voor al ervaren dragers. Als laatste heb je een hoortoestel achter het oor. Van de achterkant van je oor loopt er in dit geval een dunne draad naar een deel in de oorschelp. Hoortoestellen achter het oor worden gedragen door mensen met een grote gehoorbeschadiging. 

Doe een proefperiode

Heb jij nog nooit eerder een hoortoestel gehad? In dat geval zal het in de beginfase even wennen zijn. Daarom is het aan te raden om de hoortoestellen eerst te testen voordat je overgaat op het daadwerkelijke kopen ervan. Dit kan aan de hand van een proefperiode. Zorg er dan ook voor dat je goed uitzoekt bij welke audicien je een afspraak maakt. Het verschilt immers per audicien of een proefperiode mogelijk is. Het fijne aan een proefperiode is dat je de kans krijgt om te wennen aan het gekozen hoortoestel. Bevalt het niet? Dan kun je samen met je audicien zoeken naar een andere oplossing. Zo weet je zeker dat je pas betaalt als je tevreden bent. 

Laat een reactie achter