Ben je aan het verhuizen en moet er in je nieuwe huis een nieuwe vloer? Misschien ben je wel je droomhuis aan het bouwen. Of wil je je huidige huis een opknapbeurt geven door middel van een nieuwe vloer te leggen? Heb je geen idee waar je moet beginnen? Dat is begrijpelijk, aangezien er veel verschillende vloeren te koop zijn. Hieronder vind je de grootste en belangrijkste verschillen tussen pvc vloeren en laminaat. Dus als je je keuzestress wil verminderen, lees van vooral verder!
PVC, wat is dat precies?
PVC is een duurzame vloer die bestaat uit polyvinylchloride. Dit zorgt ervoor dat de vloer niet alleen dun blijft, maar ook redelijk soepel. Doordat deze vloeren zo duurzaam zijn, gaan ze ook lang mee, namelijk zo’n 30 jaar. PVC vloeren zorgen voor een glad oppervlak. Het materiaal kan goed tegen vocht en is dus heel makkelijk te onderhouden. Je kan de vloer dus zonder zorgen stofzuigen of dweilen. Er zijn wel een paar dingen die je moet weten voordat je een PVC vloer aanschaft. Als eerste zijn er verschillende dikte van de toplagen. De meeste vloeren zitten tussen de 0,3 en de 0,7 millimeter. Doorgaans bepaald de dikte van de toplaag de kwaliteit. Dus hoe dikker hoe beter. Er zijn ook twee verschillende soorten PVC vloeren. Je hebt namelijk de klik variant, die makkelijk zelf aan te leggen is. De plak variant is daarentegen beter als je vloerverwarming hebt. Het grootste nadeel van PVC vloeren is dat hobbels sneller zichtbaar zijn doordat PVC vloeren zo dun zijn.
De voor en nadelen van laminaat
Laminaat bestaat uit lagen die zijn samengeperst. Dit zorgt ervoor dat laminaat dikker is dan PVC, maar wel steviger. Ook bij laminaat zijn verschillende varianten beschikbaar. Als eerste verschilt de dikte. Laminaat vloeren kunnen oplopen tot een dikte van 12 millimeter. Wil je je nieuwe vloer in je huiskamer laten leggen? Dan is een dikte van 8 tot 10 millimeter de beste optie. De vloer op je slaapkamer hoeft niet zo heel dik te zijn. Dan is 7 tot 8 millimeter een prima keuze. De dikste optie, 12 millimeter, kan je zelfs in bedrijven of winkels laten leggen. Net zoals bij PVC vloeren bestaan er bij laminaat ook klik en plak varianten. Ook hier kan je de klik variant makkelijk zelf aanleggen en is de plak variant handiger met vloerverwarming. Als laatste is het handig om te bedenken of je een laminaat vloer wil met of zonder groef. Laminaat kan namelijk een v-groef hebben. Deze groef zorgt ervoor dat er minder slijtage is, maar vergt wel meer onderhoudt, aangezien stof makkelijk in de groeven kan blijven liggen. Een vloer zonder groef geeft een mooi strak effect, maar slijt daarentegen wel iets meer. Als derde optie is er ook nog de impressie groef. Deze ziet eruit als een v-groef, maar is helemaal glad.