Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril?

Als de zomermaanden er weer aan komen is iedereen eigenlijk op zijn gelukkigst. De blouses en korte mouwen t-shirts komen weer uit de kast en alle winterkleding kan de komende tijd nog even opgevouwen blijven. De zon heeft zoveel voordelen. Mensen worden er vrolijker van, je krijgt een lekker kleurtje opeens zijn er een stuk meer activiteiten mogelijk. Hoewel de zon dus ontzettend veel goeds brengt, is het belangrijk om je er ook tegen te beschermen. Van de uv straling kun je dan misschien wel een lekker kleurtje krijgen, dit kan ook vele negatieve gevolgen hebben op je huid. Je moet je daarom altijd goed insmeren zodat je niet verbrand. Maar niet alleen je huid moet goed beschermd worden tegen de zon, ook je ogen moet je niet vergeten. Hiervoor dienen natuurlijk zonnebrillen. Hewel zonnebrillen tegenwoordig soms meer als fashion statement dan als praktisch ding worden gezien, is het wel belangrijk dat je zonnebril aan bepaalde eisen voldoet. Zowel uv straling als blauw licht kunnen schadelijk zijn voor je ogen, dus alleen een leuk montuurtje is natuurlijk niet genoeg. Hieronder leggen we je uit hoe je weet dat je zonnebril juist is en dat is natuurlijk erg prettig om te weten.

UV bescherming

Het eerste waarvoor je zonnebril je ogen moet beschermen is uv straling. Wanneer een zonnebril in staat is om UV straling tegen te houden, heeft de zonnebril een CE markering. Dit kan door middel van een stickertje, maar in principe kan dat stickertje natuurlijk op elke willekeurige zonnebril geplakt worden. het is daarom verstandiger om aan de binnenkant van het brillenpootje te kijken. Als het goed is staat hier een stempel met de CE markering. Je hebt verschillende sterktes van de bescherming, namelijk niveaus 0 tot en met 4. Niveau 0 betekent dat 20% van het licht wordt geabsorbeerd. Niveau 3 betekent dat 92% tot 97% van het licht geabsorbeerd wordt. Om er zeker van te zijn dat je zonnebril je goed beschermd tegen de zon, wordt een CE3 markering aangeraden.

Let op je oogkleur

de meeste goede vrouwen en mannen zonnebrillen hebben een goede CE markering, maar het licht ook aan je oogkleur hoe gevoelig je bent voor de straling van de zon. Over het algemeen zijn mensen met een lichte oogkleur gevoeliger voor de felheid van het zonlicht dan mensen met donkere ogen. Een lichtere iris laat meer licht door en daardoor wordt het gehele oog dus blootgesteld aan meer licht.

Laat een reactie achter